02 دی 1403
logo

مرکز تحقیقات روماتولوژی

دانشگاه علوم پزشکی تهران

 

تاریخچه

اولین بار اقای مورین رینود در سال 1862 به فنومن رینود اشاره کرد و با گذشت زمان به عنوان یکی از اولین علایم بیماریهای اتوایمیون مطرح شد.درگیری عروق ریز علامت کلیدی رینود می باشد و برای تشخیص این درگیری کاپیلروسکپی ابداع شده است. در سال 1911 لومبارد (Lombard )از میکروسکپ برای مشاهده مویرگهای اطراف ناخن پوست استفاده کرد و در سال 1916 اقای Weiss تکنیک کاپیلروسکپی را توسعه داد و امکان عکسبرداری را به آن افزود و در سال 1925 براون و اولری انالیز کاپیلروسکپ را در رینود اسکلرودرمی عنوان کردند.

پس از این دوران تا نیمه دوم قرن 20 کاپیلروسکپی کمتر مورد توجه قرار گرفت تا اولین نمای اختصاص کاپیلروسکپی در بیماران اسکلرودرمی بیان شد . در سال 2000 cutolo نماهای کاپیلروسکپی را در اسکلرودرمی به سه مرحله زودرس و فعال و دیررس تقسیم بندی کرد و این معیارها کمی سازی واعتباربخشی شد.

 

دستگاه کاپیلروسکپ و نحوه انجام

مویرگها اخرین قسمت جریان خون هستند که ارتباط بین شریانچه ها و وریدچه ها را برقرار می کنند و نقش مهمی در تبادل مایع و مواد دارند.مویرگها در تمامی بافتها بجز مغزاستخوان ،طحال و کبد وجود دارند و در این سه عضو ساختمان انتهایی به جای کاپیلرها سینوزویید نامیده می شود و جریان خون از ارتریول به سینوزویید و سپس ونولها جریان می یابد.

ویدیوکاپیلروسکپ شامل یک میکروسکپ با یک دوربین ویدیویی برای ارزیابی پارامترهای کاپیلرها می باشد.دستگاه به طور مستقیم بر روی چین ناخن قرار گرفته و مویرگها را که به شکل طولی و موازی عمود بر سطح پوست هستند نشان می دهد.

برای انجام کاپیلروسکپی فرد معاینه شونده بایستی بدون لاک باشد و ضربه به بستر ناخن نداشته باشد،از انجایی که وجود زخم می تواند به طور کاذب نیوانژیوژنز و خونریزی را نشان دهد انگشتان فاقد زخم بایستی مورد بررسی قرا گیرند.دستها قبل انجام کار بایستی کاملا شسته شود. پروب بر روی بستر ناخن با زاویه حدودا 45 درجه بدون اعمال فشار پس از ریختن یک قطره روغن گیاهی  برای افزایش وضوح تصویر  قرار می گیرد چرا که فشار می تواند باعث اشتباه در گزارش دهی به صورت آواسکولاریتی شود.

همه انگشتان باید بررسی شوند و الگوی مشاهده می تواند حسب نظر فرد انجام دهنده و یا از چپ به راست باشد. انگشت شست با توجه به عدم امکان مشاهده مناسب کاپیلرهای آن معمولابررسی نمی شود. معمولا 32 تصویر از مشاهده 8 انگشت گرفته می شود.

توصیه میشود بیماران در دمای اتاق در حد 25 درجه برای 15د دقیقه و در حالت بدون استرس باقی بمانند و سپس کاپیلروسوپی انجام شود.

در سال 2000 آقای Cutolo سیستمی را برای امتیاز دهی نیمه کمی کاپیلروسکپی در اسکلرودرمی پیشنهاد نمودو پارامترهایی که مدنظر قرار گرفت شامل تعداد  کاپیلرها (9/میلی متر)، کاپیلر ژانت (کاپیلر با اندازه بیشتر از 50 میکرومتر)،میکروهموراژی (توده های سیاه به دلیل رسوب هموسیدرین) و شاخه شاخه شدن(ramification ) بود

اخیرا سیستم نمره دهی برای هر کدام از پارمترهای ذکر شده به صورت 0=طبیعی، 1- درگیری در کمتر از 33 درصد کاپیلرها ، 2-درگیری مساوی و بیش از 33 درصد کاپیلرها و کمتر از 66 درصد و 3- درگیری بیشتر و مساوی 66 درصد بیان شده است.

 

 

 

 

 

 

 

متن مورد نظر خود را جستجو کنید
متن استاتیک شماره 1308 موجود نیست