پیام ریاست
مرکز تحقیقات روماتولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال ۱۳۵۳ با شروع فعالیت بخش و درمانگاههای فوق تخصصی روماتولوژی توسط استاد فریدون دواچی پدر علم روماتولوژی ایران پایهگذاری شد و همراه با شکلگیری بانک اطلاعاتی بیماریهای بهجت و لوپوس روز به روز ساختار منسجمتری به خود گرفت تا جایی که در سال ۱۳۷۳ به عنوان اولین مرکز دارای مصوبهی شورای گسترش در دانشگاه علوم پزشکی تهران فعالیت رسمی خود را آغاز کرد و در سال ۱۳۸۰ به عنوان قطب روماتولوژی کشور شناخته شد. شروع به کار مرکز تحقیقات روماتولوژی نقطهی عطفی در تاریخچهی رشتهی روماتولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده است. اعضای هیئت علمی مرکز در آغاز فعالیت رسمی شش تن بودند. در طی سالها دایرهی اعضای هیئت علمی مرکز بزرگتر شد و استادان روماتولوژیستهای متعدد به این حلقه پیوستند که قریب به اتفاق ایشان از دانشآموختگان مرکز تحقیقات روماتولوژی بودهاند. تعدادی از اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و یا سایر دانشگاههای معتبر علوم پزشکی کشور نیز همواره به صورت فعال با این مرکز همکاری داشتهاند.
مرکز تحقیقات روماتولوژی در چند دههی گذشته با شرکت مستمر و فعال در همایشهای بین المللی و ارائهی دستاوردهای پژوهشی برجسته و ممتاز خود به دانشگاهیان خارج از کشور توانسته است موقعیت مناسبی را از نظر بین المللی برای خود کسب کند. در حال حاضر این مرکز و اعضای آن به خوبی در سطح بین المللی شناخته شدهاند و مرکز فعالیتهای بینالمللی خود را برای حفظ و ارتفای وضعیت کسب شدهی فعلی ادامه خواهد داد. مرکز تحقیقات روماتولوژی به طور عمده در زمینهی اپیدمیولوژی، خود ایمنی و علوم پایه و بالینی بیماریهای روماتولوژی، اسکلتی-عضلانی و خود ایمنی فعالیت روماتولوژی به طور عمده در زمینه می کند و پروژههای متنوع بینالمللی را در زمینههای ذکر شده اجرا و مدیریت کرده است. اولین نمودار مربوط به سنجش تراکم استخوان در ایران توسط مرکز تحقیقات روماتولوژی در سال 1375 تهیه شد. همچنین مرکز تحقیقات روماتولوژی همواره در برگزاری مدارس کمر درد و زانو درد پیش قدم بوده است و اولین مدرسه زانو درد و کمر درد در ایران در سالهای ۱۳۷۳ و ۱۳۷۴ توسط این مرکز برگزار شده است.این مرکز تحقیقات در سالهای اخیر در زمینهی پاتوژنز و اساس مولکولی بیماریهای روماتیسمی فعالیت میکند و مقالات با ارزش بسیاری را در مجلات معتبر جهانی چاپ کرده است. همچنین در سالهای اخیر با همکاری با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی برجسته در سراسر جهان مطالعات گستردهی ارتباطی ژنومی (GWAS) را آغاز کرده است.سامانهی اینترنتی ثبت و رجیستری بیماران (http://rheumatry.com) در زمینهی بیماریهای روماتیسمی (آرتریت روماتوئید، سیستمیک اسکلروزیس، سیستمیک لوپوس اریتماتوز و اسپوندیلیت آنکیلوزان، استئوآرتریت و تاکایاسو) هم اکنون راهاندازی شده است. در حال حاضر این سامانه علاوه بر مرکز تحقیقات روماتولوژی توسط سایر دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی در کشور به صورت شبکهای مورد استفاده قرار گرفته است و امکان استفاده توسط کاربران خارج از ایران را نیز دارد که این قابلیت در راستای اهداف مرکز تحقیقات روماتولوژی میباشد. در سال ۱۳۶۱ توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) برنامهی جامعه نگر کنترل بیماریهای روماتیسمی (COCORD) ایجاد شد. این برنامه با هدف تشخیص، پیشگیری و با همکاری اتحادیهی بین المللی روماتولوژی (ILAR) کنترل بیماریهای روماتیسمی در کشورهای در حال توسعه شروع به کار کرده است.
در این راستا، مرحلهی آزمایشی در ۱۱ مهر ۱۳۸۲ در ایران شروع و اولین مطالعه در اسفند ۱۳۸۲ در تهران (مرحلهی یک، COPCORD مطالعهی شهری) آغاز شد. مطالعهی دوم در اسفند ۱۳۸۵ در مناطق شمال غربی ایران و در ۵ روستا آغاز و در سال ۱۳۸۷ به پایان رسید (مرحلهی یک، مطالعهی روستایی) و در شهر زاهدان انجام گرفت. مطالعهی سوم در سال ۱۳۸۷ و در مناطق جنوب شرقی ایران و در شهر زاهدان انجام گرفت (مرحلهی یک، مطالعهی شهری). مطالعهی چهارم در شهر سنندج در شمال غربی ایران در سال ۱۳۹۰ (مرحلهی یک، مطالعهی شهری) انجام شد و مطالعهی پنجم در مناطق مرکزی ایران و در سال ۱۳۹۴ پایان یافت.
مرکز تحقیقات روماتولوژی افتخار دارد با همکاری اساتید برجسته ی روماتولوژی دانشگاه های سراسر کشور کارآزمایی بالینی چند مرکزی داروهای نوترکیب و با تکنولوژی بالای را که توسط دانشمندان ایرانی تولید شده هدایت نموده و به انجام رسانده است. هم اکنون این داروها در جهت درمان بیماری های روماتیمسی مقاوم به درمان استفاده می شود و موجبات بهبودی آنان را فراهم آورده است.
مرکز تحقیقات روماتولوژی آمادگی دارد تا پذیرای ایده های جدید تحقیقاتی و فراهم آوردن زمینه تحقیقات در علوم مرتبط با آن از تمامی دانشمندان و محققین و بخصوص محققین جوان باشد.
دکتراحمدرضا جمشیدی
استاد و رئیس قطب و مرکز تحقیقات روماتولوژی
دانشگاه علوم پزشکی تهران
انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال کنید