25 مهر 1403
logo

مرکز تحقیقات روماتولوژی

دانشگاه علوم پزشکی تهران

بررسی فراوانیSilent avascular necrosis دربیمار مبتلابهAvascular necrosis مفصلی شناخته شده در حداقل یکی از مفاصل درزمینه لوپوس اریتماتوزسیستمیک تحت درمان با گلوکوکورتیکواستیرویید سیستمیک ازسال ۱۴۰۰تا۱۴۰۱ در بیمارستان شریعتی در درمانگاه روماتولوژی

بررسی فراوانیSilent avascular necrosis دربیمار مبتلابهAvascular necrosis

بیماری لوپوس اریتماتوی سیستمیک یک بیماری اتوایمن و مولتی سیستم می باشد که اکثرا خانم های جوان با رنج سنی ۱۵ تا ۴۵ سال را درگیر می کند و در ایران شیوع ۴۰ در ۱۰۰۰۰۰ دارد. کورتیکواستروئید از جمله داروهایی است که دردرمان بیماران مبتلا به لوپوس استفاده می شود و بر اساس شدت درگیری ارگان دوز های متفاوتی استفاده می شود. استئونکروز استخوان از جمله عوارض مهم و ناتوان کننده می باشد که در آن استخوان جنب مفصلی دچار نکروز می شود و منجر به تخریب مفصل میگردد. شیوع استئونکروز در بیماران مبتلا به لوپوس۴تا۱۵ درصد است و می تواند با افزودن موارد بی علامت تا ۴۰درصد افزایش یابد.. در بیمارانی که دچار استئونکروز استخوان شده اند حدود ۶ درصد دچار مولتی فوکال استئونکروز می شوند که در آنها درگیری بیش از ۳ ناحیه مفصلی وجود دارد. حدود نیمی از موارد مولتی فوکال استئونکروز بی علامت هستند و بیمار شکایتی از درگیری چند مفصل ندارد. از ریسک فاکتورهای مهم مولتی فوکال استئونکروز بیماری لوپوس و نیز مصرف استیروئید می باشد. با تشخیص زودرس استئونکروز و انجام اقدام جراحی کوردکامپرشن می توان از تخریب کامل مفصل جلوگیری و یا آن را به تعویق انداخت. هدف از این مطالعه بررسی موراد استئونکروز بی علامت [silent avascular necrosis (AVN)] در بیماران مبتلا به لوپوس که تحت درمان با استیروئید می باشند و مبتلا به استئونکروز در حداقل یک مفصل شده اند می باشد.

خلاصه روش اجرا و شیوه های تحلیل

در این مطالعه مقطعی که در بیمارستان شریعتی تهران(مرکز تحقیقات روماتولوژی) و در مدت یک سال انجام خواهد گرفت، بیماران مبتلا به بیماری لوپوس اریتماتو سیستمیک که تحت درمان با استیروئید هستند و اخیرا (طی ۶ماه اخیر)دچار نکروز آوسکولر مفصلی شناخته شده در MRI در حداقل یکی از مفاصل خود شده اند ، وارد مطالعه می شوند.سپس بعد از تکمیل رضایت نامه ورود به طرح (ضمیمه شماره۱) اطلاعات لازم دموگرافیک ،بالینی و پاراکلینیک در فرم پرسشنامه (ضمیمه شماره۳) برای هر بیمار ،تکمیل می گردد و سپس با معرفی نامه (ضمیمه شماره۲) جهت انجام اسکن تری فازیک مفاصل به بخش پزشکی هسته ای بیمارستان شریعتی فرستاده میشوند . در صورت مثبت شدن اسکن تری فازیک از مفصل مبتلا MRI گرفته میشود. سپس میزان شیوع نکروز آوسکولر silent در سایر مفصل بیماران مبتلا به لوپوس تحت درمان با کورتون براساس نتایج اسکن تری فازیک بررسی میشود .

معیارهای ورود:

۱.ابتلا به بیماری لوپوس

۲.مصرف کورتیکواستروئید

۳.تشخیص نکروز آوسکولر اخیر(۶ماه اخیر)براساس علائم و MRI.

۴.عدم شکایت بالینی از درگیری سایر مفاصل

محسن انصاری
تهیه کننده:

محسن انصاری

متن مورد نظر خود را جستجو کنید
متن استاتیک شماره 1308 موجود نیست