بررسی درگیری تحت بالینی قلب در بیماران مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان (AS)مراجعه کننده به درمانگاه روماتولوژی مرکز آموزشی درمانی بیمارستان شریعتی تهران در سال ۱۴۰۰-۱۳۹۹
درگیری قلبی در بیماران AS به میزان ۲ تا ۱۰ گزارش شده است. به نظر می رسد یکی از مهمترین عوامل مرگ و میر بیشتر افراد مبتلا به AS در مقایسه با جمعیت عمومی مربوط به بیماریهای قلبی عروقی باشد. بیماران AS، با توجه به درگیریهای چند سیستمی، مشکلات جسمی و روانی متعددی را تجربه میکنند و به طور کلی کیفیت زندگی آنها ممکن است کاهش یابد. بنابراین، تشخیص سریع و درمان اختلال در هر سیستم بسیار مهم است. از طرفی به دلیل کاهش عوارض و مرگ و میر در موارد تشخیص زودرس و درمان سریع، اهمیت درگیری اندامهای حیاتی مانند سیستم قلبی بیشتر میشود. از سوی دیگر به منظور بهبود مراقبتهای بالینی از بیماران مبتلا به این بیماری بالقوه ناتوانکننده و تهدیدکننده حیات، شناسایی عوامل خطر ایجاد بیماریهای همراه و همچنین روابط بین بیماریهای همراه و ویژگیهای بیماری در بیماران مهم است. علیرغم مطالعات بین المللی، مطالعات بررسی درگیریهای قلبی در AS در ایران انگشت شمارند. از سوی دیگر با توجه به ارتباط بین AS و سیستم HLA و تفاوت نژادی مرتبط با آن ممکن است شیوع درگیریهای قلبی در بیماران مبتلا به AS ایرانی متفاوت باشد. درگیری قلبی اغلب با روشهای تصویربرداری حساس و غیرتهاجمی مانند اکوکاردیوگرافی تشخیص داده میشود. یکی از روشهای جدید برای ارزیابی عملکرد بطن چپ با اکوکاردیوگرافی دو بعدی ردیابی ذرات، اندازهگیری کشش طولی کلی (GLS) میباشد. اندازهگیری GLS یک روش نسبتاً جدید، دقیق و غیر وابسته به متصدی برای ارزیابی عملکرد قلب در مقایسه با روشهای سنتی تعیین کسر جهشی(EF) قلب میباشد. همچنین مطالعات نشان دادهاند که GLS نسبت به EF برای پیشبینی پیامد، ارجح است و ممکن است به یک روش ایده ال برای ارزیابی عملکرد سیستولیک بطن چپ تبدیل شود. در واقع اختلال GLS ارزش تشخیصی و پیشگوییکنندگی زودرس دارد. از این رو و با توجه به عدم وجود مطالعات کافی در این زمینه بر آن شدیم تا در مطالعه حاضر به بررسی درگیری تحت بالینی قلب با استفاده از اکوکاردیوگرافی GLS در بیماران مبتلا به AS که در بازه زمانی سه ماهه در سال ۱۴۰۰-۱۳۹۹ به درمانگاه روماتولوژی مرکز آموزشی درمانی بیمارستان شریعتی تهران مراجعه کردهاند بپردازیم.
خلاصه روش اجرا و شیوه های تحلیل
مطالعه حاضر به صورت مقطعی انجام خواهد شد. تمام بیماران با اسپوندیلیت انکیلوزان (AS) مراجعهکننده به درمانگاه روماتولوژی بیمارستان شریعتی در بازه زمانی سه ماهه بر حسب معیارهای ورود و خروج وارد مطالعه خواهند شد. جامعه پژوهش شامل بیماران با اسپوندیلیت انکیلوزان (AS) و نمونه پژوهش بیماران با اسپوندیلیت انکیلوزان (AS) مراجعهکننده به درمانگاه روماتولوژی مرکز آموزشی درمانی بیمارستان شریعتی تهران خواهند بود. معیارهای ورود به مطالعه شامل ابتلا به اسپوندیلیت انکیلوزان حداکثر از ۱۰ سال گذشته بر اساس معیار تشخیصی ASAS برای AS، وضعیت پایدار بیماری، بیمار در حال درمان برای AS و رضایت بیمار برای شرکت در مطالعه میباشد. معیارهای خروج برای گروه مورد شامل پسوریازیس، بیماری التهابی روده، زوال عقل، بارداری، سایر بیماریهای شدید مانند بدخیمی و مشکلات در پاسخ دادن به پرسشنامهها، اختلالات مادرزادی قلبی، دیابت شیرین، دیس لیپیدمی، فشار خون، بیماری مزمن ریوی، مصرف سیگار و سابقه بیماریهای قلبی، سابقه خانوادگی بیماری قلبی زودرس و کم کاری و پرکاری تیرویید می باشند. در ابتدا پژوهشگر ضمن توضیح طرح برای بیماران از ایشان میخواهد که در صورت رضایت برای شرکت در مطالعه فرم رضایت نامه کتبی را تکمیل نمایند. در ادامه اطلاعات بیماران شامل سن، جنسیت، مدت ابتلا به AS، شرححال دارویی بیماران ثبت خواهد شد. وزن و قد بیماران برای محاسبه شاخص توده بدنی (BMI) ثبت خواهد شد. بیماران تحت بررسی آزمایشگاهی، معاینات فیزیکی قلب و عروق شامل سمع قلب، تعداد ضربان قلب و فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و معاینات کامل روماتولوژی قرار خواهند گرفت. سپس الکتروکاردیوگرام و اکوکاردیوگرافی رنگی دو بعدی و اکوکاردیوگرافی ردیابی ذرات (speckle tracking) انجام خواهد شد.
ارسال به دوستان